1. Betaalde samenwerking

Je wordt betaald om reclame te maken voor een merk, goed doel, product of dienst.

2 Gekregen

Je hebt een product of dienst gratis of met korting (in bruikleen) gekregen.

3. Zelf gekocht

Je hebt een product of dienst op eigen initiatief gekocht.

1. Betaalde samenwerking

Je wordt betaald om reclame te maken voor een merk, goed doel, product, dienst, liedje of artiest.

Maak je samenwerking duidelijk met bijvoorbeeld:

 • #ad
 • #advertentie
 • Betaald partnerschap met [adverteerder]

Dit kan op de volgende manieren:

 • In de beschrijving
 • Bij gebruik van hashtags: in ieder geval voor- of achteraan de rij van hashtags
 • In zichtbare tekst in de video zelf
 • In gesproken woord in de video zelf

2. Gekregen

Je hebt een product of dienst gratis of met korting (in bruikleen) gekregen.

Maak dit duidelijk met bijvoorbeeld:

 • Gekregen van @[adverteerder]
 • #ad
 • #spon

Dit kan op de volgende manieren:

 • In de beschrijving
 • Bij gebruik van hashtags: in ieder geval voor- of achteraan de rij van hashtags
 • In zichtbare tekst in de video zelf
 • In gesproken woord in de video zelf

3. Zelf gekocht

Je hebt een product of dienst op eigen initiatief gekocht.

Je hoeft hier niets over te vermelden.

Andere reclameregels

Voor sommige producten en diensten gelden specifieke reclameregels. Dat kan gaan om wettelijke regels of zelfregulering. Informeer jezelf daarom altijd voordat je iets post. Een greep uit de reclameregels vind je hieronder.

Wanneer je reclame gericht is op kinderen, moet je extra duidelijk en transparant zijn. De vermelding die je gebruikt moet passen bij het bevattingsvermogen van de jonge doelgroep.

Voor bepaalde producten kunnen beperkingen of zelfs een verbod gelden, zoals voor bepaalde ongezonde snacks of alcohol. Maar het is bijvoorbeeld ook niet toegestaan om kinderen content op hun eigen socialmediakanalen te laten delen binnen een samenwerking met een merk, bijvoorbeeld met een winactie.

Hoeveel kinderen kijken er?
Het is niet altijd even duidelijk voor influencers hoe veel kinderen nu daadwerkelijk naar hun content kijken. Metadata over leeftijd uit de achterkant van een social media platform komen vaak niet overeen met de werkelijkheid. Jonge kinderen vullen bij het aanmaken van een account niet hun echte leeftijd in, omdat ze anders überhaupt geen account mogen aanmaken. Daarnaast kijken kinderen vaak naar content op het social media account van hun ouders. Metadata kunnen daardoor een vertekend beeld geven van het publiek dat je daadwerkelijk bereikt.

Andere manieren
Er zijn ook andere manier om te kunnen bepalen of je je richt op kinderen. Je kunt hierbij een inschatting maken op basis van de volgende punten:

 • Taalgebruik: gebruik je een toon of woordkeuze die specifiek is gericht op kinderen?

 • Vormgeving en animatie: gebruik je vormgeving, animatie, cartoons, fantasiebeelden of kleurplaten specifiek gericht op kinderen?

 • Games en speelse activiteiten: worden er spelletjes, speelgoed, knutseltips aangeboden die specifiek op kinderen zijn gericht?

 • Kinderidool: word je op straat vaak herkend/aangesproken door kinderen? Komen er veel kinderen naar je fandagen? Dan kun je er vanuit gaan dat je content bekeken wordt door kinderen.

Kinderen uitsluiten
Wist je dat social media platformen de mogelijkheid bieden om bepaalde leeftijdscategorieën uit te sluiten? Lees hier hoe je dit voor Instagram kunt instellen. 

Het kopen en gebruiken van neplikes en nepreacties is verboden. Je kunt hier zelfs een boete voor krijgen. De ACM heeft hier al eens op gehandhaafd. Klik hier voor meer informatie
 • Geen reclame voor voeding gericht op kinderen onder de 7 jaar.
 • Geen ongezonde voeding reclame voor kinderen onder de 13 jaar.
  • Ongezonde voeding = producten die niet in de richtlijnen gezonde voeding staan. Hier vallen in ieder geval onder:
   • Chocolade, snoep en drop. Hiervoor mag je nooit reclame voor maken gericht op kinderen onder de 13 jaar.
   • Koek, biscuit, taart en dergelijke.
    Tenzij: dit maximaal 170 kcal per portie bevat en maximaal 32 gram suikers per 100 gram product. Daarnaast moet er ook volkorenmeel in zijn verwerkt.
   • Chips, wokkels, zout, koekjes en dergelijke.
    Tenzij: dit maximaal 170 calorieën per portie, en maximaal 1,7 gram zout en maximaal 10 gram verzadigd vet per 100 gram bevat.
   • Fris- en vruchtendranken.
    Tenzij: dit maximaal 30 kcal/100 ml of 75 kcal per glas van 250 ml bevat.

Klik hier voor meer informatie


 • In de volgende gevallen mag je geen reclame maken voor alcohol:
  – Je bent zelf jonger dan 25 jaar;
  – Je lijkt evident jonger dan 25 jaar;
  – Meer dan 25% van je volgers/kijkers bestaat uit minderjarigen (dus jonger dan 18 jaar)
  – Je bent een actieve topsporter

 • Wat moet wel en wat mag niet?
  ✅ Vermeld in je post de slogan: ‘#NIX18’, evt. in combinatie met ‘Geniet, maar drink met mate’. Ook kun je gebruik maken van het volgende logo in je post:✅ Gebruik het 18+ filter van social media platformen (zoals uitgelegd in Module 4.4). Hiermee voorkom je dat minderjarigen je post zien.
  ✅ Als je anderen, zoals vrienden, in je content toont, moeten zij ook ouder dan 25 jaar zijn. Personen die op de achtergrond van je content verschijnen (zoals voorbijgangers op een festival of evenement) en niet actief deelnemen aan de content, moeten minstens 18 jaar oud zijn.
  ❌ Alcoholreclame op TikTok is verboden.
  ❌ Gebruik geen uitingen die specifiek gericht op minderjarigen zijn, zoals stickers, spelletjes, etc.
  ❌ Geen alcohol en verkeersdeelname. Ga dus niet rijden (auto, scooter, fiets, etc) als je eerder in video gedronken hebt.
  ❌ Zeg niet dat je van het drinken van alcohol fitter, gezonder of gelukkiger wordt.

Klik hier voor meer informatie

Bekende voorbeelden van cosmetische ingrepen zijn: injectables zoals botox en fillers, borstvergrotingen, ooglidcorrecties, laserbehandelingen voor ontharing en het weghalen van een tatoeage.

Wie mag en kan cosmetische ingrepen doen?
Niet iedereen mag cosmetische ingrepen uitvoeren. Dit mogen in principe alleen BIG-geregistreerde artsen die de juiste opleidingen en cursussen hebben gevolgd. Een bekend voorbeeld is de opleiding ‘cosmetisch arts KNMG’. Andere behandelaren, zoals schoonheidsspecialisten, mogen dit alleen uitvoeren onder toezicht van een arts. Check dit dus goed als als je reclame wilt maken voor een cosmetische ingreep, vooral bij samenwerkingen met schoonheidssalons. Ook al zegt een schoonheidsspecialist het zelf te kunnen en nooit klachten te krijgen. Je kan de arts opzoeken in het BIG-register.

Wat moet wel en niet?
✅ Vermeld in je post altijd de volgende tekst: “Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts”.
✅ Je mag afbeeldingen van cosmetische ingrepen gebruiken. Deze moeten ‘waarheidsgetrouw’ zijn. Maak voller gemaakte lippen door een ingreep dus niet nog voller met digitale bewerking of filters.
✅ Check of de salon/kliniek een arts in dienst heeft, zoek deze arts op in het BIG-register.
❌ Je mag je niet specifiek richten tot minderjarigen. Want je moet altijd minimaal 18 jaar zijn om een cosmetische ingreep te ondergaan.
❌ Je mag je volgers niet aanzetten tot het ondergaan van meer behandelingen dan nodig. Ook mag je geen (tijds)druk uitoefenen om een cosmetische behandeling te ondergaan, zoals “25% korting als je voor morgen 10.00 uur een afspraak maakt”.
❌ Je mag niet zeggen of suggereren dat een cosmetische ingreep zonder risico is. Ook mag je niet overdrijven of garanties geven, zoals “Je ziet er gegarandeerd 10 jaar jonger uit”, of “Niet goed, geld terug”.
❌ Val je onder de Mediawet? Dan mag je geen reclame maken voor cosmetische ingrepen die alleen op doktersvoorschrift mogen worden uitgevoerd.

Zelf betaald?
Wil je posten over een ingreep die je zelf hebt laten doen? Als je de ingreep zelf hebt betaald gelden bovenstaande regels niet. Wel is het natuurlijk goed om erbij stil te staan welke invloed je hebt op dit gebied. Zeker wanneer je een jonge of kwetsbare doelgroep hebt.

Klik hier voor meer informatie

Let op: als je onder de Mediawet valt, mag je geen reclame voor medische behandelingen op doktersvoorschrift.

Wat moet wel en wat niet?
Maak je reclame voor voedingssupplementen (zoals vitamines of eiwitpoeder), houd dan rekening met de volgende regels:

✅ Je mag alleen de toepassing gebruiken zoals deze op de verpakking/bijsluiter staat.
❌ Je mag geen medische claims maken, met andere woorden: niet zeggen of suggereren dat je er ziekte mee voorkomt of geneest.
❌ Het is verboden om de mate en/of de snelheid van gewichtsverlies te vermelden. Bijvoorbeeld dat je door een bepaald supplement in 4 weken 2 kilo bent afgevallen.
❌ Reclame mag geen garantie geven over de werking. “Blijvend resultaat” en “werkzaamheid gegarandeerd” mogen bijvoorbeeld niet.
❌ Maak hier geen reclame voor als je je uitsluitend of voornamelijk richt op kinderen t/m 12 jaar.

Klik hier voor meer informatie

Je mag nooit reclame maken voor een geneesmiddel op recept. Je mag ook niet je eigen ervaring ermee delen. Zelfs niet als je er niet voor wordt betaald. In de Geneesmiddeleninformatiebank kun je opzoeken of een medicijn op recept is of niet.

Reclame maken voor zelfzorggeneesmiddelen mag onder voorwaarden
Wil je reclame maken voor een vrij te krijgen medicijn, houd je dan aan deze voorwaarden:
✅ Vermeld of zeg altijd duidelijk dat je de bijsluiter eerst moet lezen voordat je het medicijn gebruikt
❌ Je mag het medicijn niet promoten voor toepassingen waar het niet voor gemaakt is. Je mag een maagzuurremmer dus alleen promoten tegen maagzuur.
❌ Je mag je volgers niet aanzetten tot onnodig of overmatig gebruik. Gebruik dus geen overdreven positieve termen. En je mag geen kortingsacties of winacties koppelen aan medicijnen.

Reclame voor aanbieder van online medicijnen? Check betrouwbaarheid!
Promoot je een aanbieder waar je online medicijnen kunt kopen, zoals een webshop? Controleer of deze betrouwbaar is. Zoek de aanbieder op in de lijst van Online aanbieders medicijnen en check of ze onderstaand logo op hun website hebben staan:

Dat betekent dat het een betrouwbare aanbieder is. Koop je bij een ander, dan weet je niet of de medicijnen wel veilig en werkzaam zijn. Ze kunnen te veel van het medicijn bevatten, te weinig of helemaal niets. Of ze kunnen verontreinigd zijn.

Klik hier voor meer informatie

 • Sinds 30 juni 2022 mogen influencers geen reclame meer maken voor risicovolle kansspelen. Hieronder valt reclame voor krasloten, sportweddenschappen (zoals TOTO), paardenrennen, casino’s, speelautomatenhallen en online kansspelen.

  Reclame voor loterijen, namelijk de Staatsloterij, de Lotto en goededoelenloterijen (Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij), mag alleen als je niet jonger bent dan 25 jaar en geen substantieel bereik hebt onder minderjarigen of jongvolwassenen (onder de 24 jaar).

  Regel

  Voor wie?

  ❌ Je mag geen reclame maken voor risicovolle kansspelen.

  Voor alle influencers

  ✅ Reclame voor overige kansspelen is onder voorwaarden toegestaan.

  Influencers van 25 jaar of ouder

  én

  wanneer er geen substantieel bereik is onder mensen jonger dan 24 jaar.

  Vermeld daarbij ook altijd de disclaimer: ‘Speel Bewust, 18+’

Voor meer informatie kijk op:
Reclamecode Online Kansspelen 2013
Strenge regels voor de inzet van rolmodellen – (Kansspelautoriteit)

 • Claims over cosmetica moeten onderbouwd zijn.
 • Foto’s of video’s mogen niet zodanig veranderd worden (bijv. retoucheren) dat een onrealistisch beeld wordt gegeven over de resultaten die je met het product kunt behalen.
 • Er mag in de reclame-uitingen niet de indruk worden gewekt dat een bepaalde lichaamsvorm de voorkeur heeft. Extreme dunheid mag niet worden aangemoedigd.
 • Als jouw testimonial gebruikt wordt voor een reclame-uiting, moet duidelijk zijn dat het gaat om een persoonlijke mening of indruk van het product en niet de suggestie van een speciale deskundigheid wekken.
 • Er mag reclame worden gemaakt voor cosmetica die speciaal voor minderjarigen zijn ontwikkeld, indien deze niet bijdragen aan te vroege seksualisering van minderjarigen.
Klik voor meer informatie
 • Je mag geen reclame maken voor volledige zuigelingenvoeding (0-6 maanden).

Klik hier voor meer informatie

 • Voor tabaksproducten zoals sigaretten geldt een reclameverbod.
 • Voor elektronische sigaretten en ‘vapes’ geldt een reclameverbod.

Klik hier voor meer informatie

 • Geef nooit een persoonlijk advies over beleggen als je daar geen vergunning voor hebt.
 • Geef alleen objectief onderbouwde aanbevelingen en wees open over een eigen belang.
 • Pas op met het aanprijzen van financiële producten die extra risicovol zijn.
 • Werk nooit samen met financiële ondernemingen die geen vergunning hebben.
 • Laat je niet betalen voor het aanbrengen van klanten (op provisiebasis). Dit is verboden.

Klik hier voor meer informatie

Regels van TikTok

TikTok heeft zelf ook regels over reclame maken op hun platform. Bijvoorbeeld over bepaalde producten die niet mogen worden gepromoot.

Over deze website

Deze voorlichtingswebsite is een initiatief van DDMA. De voorbeelden op deze website zijn een interpretatie van wetgeving (Mediawet, wet oneerlijke handelspraktijken), zelfregulering (Nederlandse Reclame Code, Reclamecode Social Media & Influencer Marketing) en regels van social media platforms. Houd er rekening mee dat het kan afhangen van de context of de voorgestelde vermeldingen voldoende zijn om aan te geven dat er sprake is van reclame. Wil je zeker weten of je in lijn handelt met wet- en regelgeving? Neem dan contact op met één van onze juristen.

Blijf op de hoogte

Wil je een seintje krijgen als er nieuws is over de Mediawet en andere ontwikkelingen binnen influencermarketing? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je bent altijd meteen op de hoogte van updates, uitspraken en events.