Over ons

Influencers hebben te maken met veel verschillende regels. Daarom is het lastig om te bepalen wat je in een specifieke situatie moet doen. Op deze website leggen we de regels over transparantie en reclame per kanaal daarom in simpele taal aan je uit. 

Deze voorlichtingswebsite is een initiatief van de DDMA Commissie Influencer Marketing. Wij zijn onderdeel van DDMA, de branchevereniging voor datagedreven marketing, service en sales. Dit is een netwerk van meer dan 350 merken, non-profits, uitgevers, bureaus en tech-leveranciers. Ons doel als commissie is om influencermarketing te professionaliseren en transparanter te maken, en het imago ervan te verbeteren. 

Influencermarketing is de laatste jaren snel volwassener geworden. Influencers moeten transparant zijn over hun betaalde samenwerkingen. Dit staat onder andere in de Wet oneerlijke handelspraktijken, de Mediawet en de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. Deze website is de plek waar alle regels op een overzichtelijke manier samen komen. 

De website is op basis van inhoudelijke input van onder meer het Commissariaat voor de Media en de Stichting Reclame Code ontwikkeld en wordt doorlopend geüpdatet met nieuwe voorbeelden en ontwikkelingen. Op hun website kun je meer informatie vinden over de wet- en regelgeving en hun rol als toezichthouder:

Op de website van de Autoriteit Consument en Markt kun je informatie vinden over de consumentenwetgeving die van toepassing is op influencers en hun rol als toezichthouder.

Let wel: over regulering van influencermarketing is ook nog het een en ander onduidelijk. Zo zijn er nog open vragen over bijvoorbeeld toepasselijke regels wanneer een influencer in het buitenland is gevestigd, hoe consumentenwetgeving zich verhoudt tot de Mediawet etc. We volgen deze ontwikkelingen op de voet en zullen de website zo nodig hierop aanpassen.

Deze voorlichtingswebsite wordt sectorbreed gesteund. Naast initiatiefnemer DDMA hebben brancheverenigingen bvA, Screenforce, FNLI, STIVA, NCVVIAMMANDP Nieuwsmedia en de Keuringsraad zich aangesloten bij dit initiatief.  

Contact

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet op deze website vinden? Stuur dan een mail naar info@influencerregels.com en we proberen je zo goed mogelijk te helpen.

Wil jij zelf bijdragen aan de professionalisering van de influencermarketingsector? Er is nog plek in de DDMA Commissie Influencer Marketing. Bekijk hier hoe je kunt deelnemen.

DDMA Commissie Influencer Marketing

 

Martijn de Kemp

Martijn de Kemp

CEO | Storyboard (voorzitter DDMA commissie Influencer Marketing)

LinkedIn
Joey Scheufler

Joey Scheufler

Founder | PRAPPERS

LinkedIn
Remas Haverkamp

Remas Haverkamp

CEO | BRANDAMBASSADORS® & The People | Creating Fans for Brands

LinkedIn
Sanneke Swen

Sanneke Swen

Manager Ambassadeurs & Influencers | Rode Kruis Nederland

LinkedIn
Joost Caniëls

Joost Caniëls

Marketing en PR Consultant | Vertigo 6

LinkedIn
Joost Bouhof

Joost Bouhof

Content Creator, Social Media Influencer & Influencer Marketing Specialist

LinkedIn