Over ons

Influencers hebben te maken met veel verschillende regels. Daarom is het lastig om te bepalen wat je in een specifieke situatie moet doen. Op deze website leggen we de regels over transparantie en reclame per kanaal daarom in simpele taal aan je uit.

Door wie?

Deze voorlichtingswebsite is een initiatief van de DDMA Commissie Influencer Marketing. Wij zijn onderdeel van DDMA, de branchevereniging voor datagedreven marketing, service en sales. Dit is een netwerk van meer dan 350 merken, non-profits, uitgevers, bureaus en tech-leveranciers. Ons doel als commissie is om influencermarketing te professionaliseren en transparanter te maken, en het imago ervan te verbeteren.

Waarom?

Influencermarketing is de laatste jaren snel volwassener geworden. Influencers moeten transparant zijn over hun betaalde samenwerkingen. Dit staat onder andere in de Wet oneerlijke handelspraktijken, de Mediawet en de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. Deze website is de plek waar alle regels op een overzichtelijke manier samen komen.

Community

Speciaal voor influencers/content creators is er een WhatsApp-groep opgezet ommet elkaar in contact te komen. Blijf op de hoogte van laatste ontwikkelingen, uitspraken, boetes rondom influencer marketing.
De website is op basis van inhoudelijke input van onder meer het Commissariaat voor de Media en de Stichting Reclame Code ontwikkeld en wordt doorlopend geüpdatet met nieuwe voorbeelden en ontwikkelingen. Op hun website kun je meer informatie vinden over de wet- en regelgeving en hun rol als toezichthouder:

Belangrijk om te weten

Let wel: over regulering van influencermarketing is ook nog het een en ander onduidelijk. Zo zijn er nog open vragen over bijvoorbeeld toepasselijke regels wanneer een influencer in het buitenland is gevestigd, hoe consumentenwetgeving zich verhoudt tot de Mediawet etc. We volgen deze ontwikkelingen op de voet en zullen de website zo nodig hierop aanpassen.

Partners