De Mediawet

De Mediawet is op 1 juli 2022 aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor Youtubers, Instagrammers en TikTok-ers. Het Commissariaat voor de Media ziet erop toe dat influencers zich aan deze regels houden. De hoofdregels zijn hierbij: wees helder over reclame, houd rekening met minderjarigen en maak kenbaar wie je bent. Op deze pagina vind je meer informatie over wanneer je als influencer onder de Mediawet valt, en welke regels dan gaan gelden. 

Val je niet onder de Mediawet?
Ga dan naar de homepage voor de regels die voor jou gelden.

Deze pagina is van toepassing wanneer je aan al deze eisen voldoet:

Je hebt op dat account de afgelopen 12 maanden minstens 24 video’s geplaatst. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om IGTV’s, video’s op je feed, YouTube video’s of TikToks. Stilstaande foto’s gelden hierbij niet. 

Je behaalt op dat account (economisch) voordeel met het maken van video’s. Dus je verdient geld via advertentie-inkomsten of je krijgt gratis producten toegestuurd.

Je hebt je als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voor bovenstaande activiteiten. 

Wat betekent dit?

Als je als influencer onder de Mediawet valt, gelden er andere regels. Hieronder vind je een overzicht van de nieuwe regels vanuit de Mediawet.

Hieronder vind je een overzicht van die reclameregels.

Je moet je volgens de Mediawet aanmelden bij de volgende partijen:

Je moet voortaan je eigen video’s classificeren en voorzien van Kijkwijzer-icoontjes. Je krijgt daarvoor van het NICAM een training, zodat je dit zelfstandig kunt doen.

YouTube
YouTubers kunnen hun video’s zelf classificeren met het Kijkwijzer Online-systeem. Hiermee kun je je content voorzien van de juiste leeftijds- en inhoudspictogrammen.

TikTok en Instagram
Voor influencers op Instagram en TikTok geldt dat zij, in plaats van pictogrammen te tonen, al hun content vooraf beoordelen. Alleen wanneer je beelden plaatst die mogelijk schadelijk zijn voor kinderen, ben je verplicht om kort een ‘billboard’ in je video te laten zien.

Kijk hier voor meer informatie.

Afzender
Als influencer moet je je kijkers informeren over:

 • De naam van je onderneming: je accountnaam of de naam zoals ingeschreven in de KvK.
 • Je contactgegevens: bijvoorbeeld een e-mailadres.

Deze gegevens moet je vermelden op je account. Dit kan ook door een link op te nemen naar een website waar deze informatie staat.

Onder toezicht
Ook ben je verplicht om je publiek te informeren dat je onder toezicht staat van het Commissariaat voor de Media. Dit kan door de volgende zin op te nemen op je account of goed vindbaar op de website waar naar wordt verwezen: ‘[Naam onderneming] staat onder toezicht van het Commissariaat voor de Media’.

Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht als je als influencer aan de genoemde voorwaarden voldoet. Zij zijn een media-toezichthouder en een overheidsorgaan. Zij kunnen boetes opleggen als je je niet aan de Mediawet of beleidsregels houdt. 

Reclameregels Mediawet

In de Mediawet wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vormen van reclame:

Reclame

Content die bedoeld is om kijkers een bepaald product te laten kopen. De adverteerder heeft invloed op de uiting.

Denk aan: delen van een kortingscode of affiliatelink.

Sponsoring

Geld of gratis producten om een video te funden. Adverteerder heeft geen invloed op de inhoud van de content.

Denk aan: krijgen van een camera, kleding of gratis toegang tot een filmlocatie of hotel.

Productplaatsing

Een product wordt in het script van je video verwerkt, waardoor het onderdeel wordt van je verhaallijn.

Denk aan: unboxing video’s of gratis toegang tot een pretpark waarbij je de attracties laat zien in je video.

Het onderscheid tussen de verschillende reclamevormen uit de Mediawet is soms lastig te maken. Heb je hier hulp bij nodig? Stuur dan een mailtje naar info@influencerregels.com

Reclame

Zodra je de bedoeling hebt om producten te (laten) verkopen, dan is er sprake van reclame. Dat is al snel het geval als je een persoonlijke kortingscode aanbiedt, of als je gebruik maakt van affiliate advertising. Maar ook een bedrijf in een gunstig daglicht zetten kan hier al onder vallen. Een betaalde samenwerking kan reclame zijn, maar ook gratis gekregen producten kunnen hier onder vallen. De adverteerder heeft inspraak in de content.

Maak je samenwerking duidelijk met bijvoorbeeld:

Plaats de vermelding:

Houd rekening met:

Sponsoring

Bij sponsoring krijg je van een bedrijf geld of een product/dienst om te gebruiken voor je content. Dat bedrijf geeft jou bijvoorbeeld een camera, beautyproducten of kleding. Het kan ook gaan om gratis toegang tot een filmlocatie of hotel. Het product dat je van de sponsor krijgt mag ook in beeld komen.

Een belangrijk verschil van sponsoring met reclame is dat je niet het doel hebt om het product te (laten) verkopen. Als je die afspraken wél hebt gemaakt met de adverteerder, dan is het per definitie reclame en geen sponsoring.

Maak je samenwerking duidelijk met bijvoorbeeld:

Plaats de vermelding:

Houd rekening met:

Productplaatsing

Bij productplaatsing krijg je geld of een gratis product/dienst. Maar je spreekt in dit geval af om een product of een dienst echt op een bepaalde manier in het script van je video te verwerken. Dat mag ook op een positieve manier. Het product wordt onderdeel van je verhaallijn, bijvoorbeeld door het te noemen, te bespreken of te gebruiken. De afspraken met je commerciële partner gaan bij productplaatsing dan ook om hoe je het product op een natuurlijke manier opneemt in je script. Denk hierbij aan unboxing video’s of productreviews.

Maak je samenwerking duidelijk met bijvoorbeeld:

Plaats de vermelding:

Houd rekening met:

Andere reclameregels

Voor sommige producten en diensten gelden specifieke reclameregels. Dat kan gaan om wettelijke regels of zelfregulering. Informeer jezelf daarom altijd voordat je iets post. Een greep uit de reclameregels vind je hieronder.

Wanneer je reclame gericht is op kinderen, moet je extra duidelijk en transparant zijn. De vermelding die je gebruikt moet passen bij het bevattingsvermogen van de jonge doelgroep. 

Voor bepaalde producten kunnen beperkingen of zelfs een verbod gelden, zoals voor bepaalde ongezonde snacks of alcohol. Maar het is bijvoorbeeld ook niet toegestaan om kinderen content op hun eigen socialmediakanalen te laten delen binnen een samenwerking met een merk, bijvoorbeeld met een winactie.

Zie voor meer informatie hierover de Kinder en Jeugd Reclamecode.

Het kopen en gebruiken van neplikes en nepreacties is verboden. Je kunt hier zelfs een boete voor krijgen. De ACM heeft hier al eens op gehandhaafd.

Klik hier voor meer informatie

 • Geen reclame voor voeding gericht op kinderen onder de 7 jaar. 
 • Geen ongezonde voeding reclame voor kinderen onder de 13 jaar.
  • Ongezonde voeding = producten die niet in de richtlijnen gezonde voeding staan. Hier vallen in ieder geval onder:
   • Chocolade, snoep en drop. Hiervoor mag je nooit reclame voor maken gericht op kinderen onder de 13 jaar.
   • Koek, biscuit, taart en dergelijke.
    Tenzij: dit maximaal 170 kcal per portie bevat en maximaal 32 gram suikers per 100 gram product. Daarnaast moet er ook volkorenmeel in zijn verwerkt.
   • Chips, wokkels, zout, koekjes en dergelijke.
    Tenzij: dit maximaal 170 calorieën per portie, en maximaal 1,7 gram zout en maximaal 10 gram verzadigd vet per 100 gram bevat.
   • Fris- en vruchtendranken.
    Tenzij: dit maximaal 30 kcal/100 ml of 75 kcal per glas van 250 ml bevat.

Klik hier voor meer informatie

 • Bij reclame voor alcoholhoudende dranken vermeld je in je post de slogan: ‘Geen 18, geen alcohol’, evt. in combinatie met ‘Geniet, maar drink met mate’.
 • Je mag geen reclame maken voor alcohol en alcoholvrij bier als je zelf jonger bent dan 25.
 • Je mag geen reclame maken voor alcoholhoudende dranken en alcoholvrij bier als meer dan 25% van je volgers bestaan uit minderjarigen (dus jonger dan 18 jaar is).
 • Laat nooit overmatige alcoholconsumptie of aanmoediging daartoe zien.
 • Gebruik geen uitingen die specifiek gericht op minderjarigen zijn, zoals stickers, spelletjes, etc.
 • Geen alcohol en verkeersdeelname. Ga dus niet rijden (auto, scooter, fiets, etc) als je eerder in video gedronken hebt.
 • Claim niet dat je van het drinken van alcohol fitter, gezonder of gelukkiger wordt.
 • Werk niet samen met een actieve topsporter in posts waarin je samenwerkt met een alcoholmerk.
 • Laat geen personen zien die jonger zijn dan 18 jaar.
Klik hier voor meer informatie

In iedere post hierover moet de volgende tekst te worden vermeld: “Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts”.

Klik hier voor meer informatie

Let op: als je onder de Mediawet valt, mag je hier überhaupt geen reclame voor maken.

 • Je mag geen medische claims maken, met andere woorden: niet zeggen of suggereren dat je er ziekte mee voorkomt of geneest.
 • Het is verboden de mate en/of de snelheid van gewichtsverlies te vermelden.
 • Reclame mag geen garantie geven over de werking. “Blijvend resultaat” en “werkzaamheid gegarandeerd” mogen bijvoorbeeld niet.
 • Je mag alleen de toepassing gebruiken zoals deze op de verpakking/bijsluiter staat.
 • Maak hier geen reclame voor als je je uitsluitend of voornamelijk richt op kinderen t/m 12 jaar.

Klik hier voor meer informatie

 • Je mag geen reclame maken voor receptgeneesmiddelen.
 • Je mag alleen de toepassing gebruiken zoals deze op de verpakking/bijsluiter staat. Vermeld altijd ‘lees bijsluiter’.

Klik hier voor meer informatie

 • Bestaan jouw volgers voor een substantieel deel uit personen van jonger dan 25 jaar? Dan mag je geen reclame maken voor online kansspelen.
 • Vermeld bij elke reclameuiting de volgende disclaimer: ’Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+’.

Klik hier voor meer informatie

 • Claims over cosmetica moeten onderbouwd zijn.
 • Foto’s of video’s mogen niet zodanig veranderd worden (bijv. retoucheren) dat een onrealistisch beeld wordt gegeven over de resultaten die je met het product kunt behalen.
 • Er mag in de reclame-uitingen niet de indruk worden gewekt dat een bepaalde lichaamsvorm de voorkeur heeft. Extreme dunheid mag niet worden aangemoedigd.
 • Als jouw testimonial gebruikt wordt voor een reclame-uiting, moet duidelijk zijn dat het gaat om een persoonlijke mening of indruk van het product en niet de suggestie van een speciale deskundigheid wekken.
 • Er mag reclame worden gemaakt voor cosmetica die speciaal voor minderjarigen zijn ontwikkeld, indien deze niet bijdragen aan te vroege seksualisering van minderjarigen.

Klik voor meer informatie

 • Je mag geen reclame maken voor volledige zuigelingenvoeding (0-6 maanden).

Klik hier voor meer informatie

 • Voor tabaksproducten zoals sigaretten geldt een reclameverbod.
 • Voor elektronische sigaretten en ‘vapes’ geldt een reclameverbod.

Klik hier voor meer informatie

 • Geef nooit een persoonlijk advies over beleggen als je daar geen vergunning voor hebt.
 • Geef alleen objectief onderbouwde aanbevelingen en wees open over een eigen belang.
 • Pas op met het aanprijzen van financiële producten die extra risicovol zijn.
 • Werk nooit samen met financiële ondernemingen die geen vergunning hebben.
 • Laat je niet betalen voor het aanbrengen van klanten (op provisiebasis). Dit is verboden.

Klik hier voor meer informatie