Dit bericht is voor het eerst geplaatst op ddma.nl
Wat eist de Belgische toezichthouder precies?
De waarschuwing kwam van de toezichthouder Economische Inspectie. Zij geven aan dat als je als influencer niet je ondernemingsnummer, adres en e-mail op je social media-account vermeldt, je risico loopt om een boete te krijgen. Het huren van een postbus is hiervoor geen alternatief. Het adres moet gelijk zijn aan het adres in het Belgische Kamer van Koophandel-register en waar je als influencer ook effectief je activiteiten uitoefent.
Situatie in Nederland: geen adresvermelding
Eerder kondigde het Commissariaat voor de Media, de Nederlandse mediatoezichthouder, ook al aan dat een influencer hun vestigingsplaats moest vermelden. Na gesprekken met DDMA en meerdere influencers heeft het Commissariaat deze regel aangepast. Vermelding van de accountnaam en het bieden van een contactmogelijkheid is nu voldoende.
Opvallend is hier dat de waarschuwing niet vanuit de Belgische mediatoezichthouder kwam, maar van de Economische Inspectie. Dit orgaan houdt in België toezicht op onder meer de oneerlijke handelspraktijken, vergelijkbaar met wat de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) in Nederland doet. Zij houden naast het Commissariaat voor de Media toezicht op de economische activiteiten van influencers. In theorie zou de ACM dus gelijke vereisten kunnen stellen als in België. Tot op heden hebben zij dat niet gedaan.
Hoop op verbetering
Inmiddels heeft de Belgische staatssecretaris voor Consumentenbescherming aangegeven rond de tafel te willen met influencers. “Het zijn oudere Europese regels, die soms wringen met nieuwe fenomenen”, erkent ze. Hopelijk staat ook de Belgische toezichthouder open voor een aangepaste interpretatie van de wet.
Heb je vragen over de regels rondom influencer marketing? Mail dan naar [email protected].